Wednesday, 6 May 2009

Entahlah...

Kata-kata yang keluar daripada emosi, tajam maksudnye.. Boleh jadi menyakitkan hati orang lain.. Boleh juga menghancurkan diri sendiri.. Menconteng arang ke muka sendiri.. Membuka rahsia sifat sebenar, sifat buruk yang tak sepatutnya orang lain tau.. Paling penting, kata-kata yang terkeluar tanpa berfikir dua kali bisa memutuskan silaturrahim.. Menimbulkan perbalahan.. Dengki.. Benci..

Perbuatan yang dilakukan akibat hati yang marah, membinasakan.. Boleh jadi dendam.. Mungkin juga timbul kekasaran.. Lebih buruk sekiranya melibatkan nyawa.. Tapi lebih teruk lagi kalau melukakan hati org lain.. Mana mungkin sembuh luka itu.. Semuanya akan sentiasa terpahat dlm ingatan walau maaf sudah diberi..

Aku juga manusia.. Tidak terlepas daripada membuat dosa..

Ingatan untuk diri aku sendiri....JANGAN ngumpat org.. JANGAN memperkecilkan org.. JANGAN merasakan diri lebih baik drpd org lain.. JANGAN melayan org sesuka hati tanpa memikirkan hatinya.. JANGAN bersangka buruk.. JANGAN marah terlalu lama.. JANGAN dendam... JANGAN benci...JANGAN putuskan silaturrahim.. JANGAN leka dengan dunia.. JANGAN bermasam muka.. JANGAN tinggal solat.. JANGAN lupa berdoa.. JANGAN lupa meminta maaf.. JANGAN hipokrit.. JANGAN JANGAN JANGAN JANGAN..

Banyak betul jangan.. Harap-harap semua jangan dpt dielakkan dgn sempurna...

Nasihat juga buat rakan-rakan...

0 comments:

Post a Comment