Saturday, 6 June 2009

Kecewa

How do u deal with dissapointment?
Mungkin sesetengah drpd kita menangis. Mungkin juga mengamuk. Throwing tantrum. Atau tak buat apa-apa langsung. Bergantung pd sifat masing-masing. Tapi aku percaya bhw kekecewaan adlh perkara yg sgt sukar diterima oleh sesiapa pun.
Aku pun pernah kecewa. Aku harap org lain tak akan mengalaminya.

Monday, 1 June 2009

CUTE BABIES

You guys gotta watch this!


Wrong pronunciation

video


Baby talking in her own language... Ngee

video

I will upload two more videos later.

Friday, 8 May 2009

HEROES


Aku sekarang tengah into giler dengan cerita Heroes. Plot cerita tu memang menarik sangat. Kreatif. Buat penonton rasa ingin tahu sangat-sangat. Ability yang diorang kaitkan dengan biologi dan kimia, almost make sense. Walaupun struktur bahan kimia yang diorang lukis tu sah-sah tipu and catalyst tu confirm la tipu kan. Mana ada catalyst duk dalam badan manusia pastu nak transfer kat badan orang lain cam guna magic lak kan.

Anyways
siri Heroes tu memang amazing. One thing I noticed pasal Heroes, you are special the way you are. Tak kira la apa yang diorang ada, apa pun abilities, superpowers yang diorang posess, diorang tetap istimewa. Lain daripada yang lain. Sangat berkait rapat dengan realiti hidup ni kan. Siapa pun kita, kita tetap istimewa. Setiap orang ada kelebihan masing-masing. Yeah, dia doktor. Dia engineer. Dia professor. Tapi what makes them any better? They are still humans. Kalau takde tukang jahit baju, dapat ke diorang pakai coat? Kalau takde tukang potong ayam, kita ada masa ke nak potong ayam? Kalau takde cab driver, diwaktu kita nak cepat dan perlukan kenderaan sangat-sangat, cab jugak yang kita cari.

Pebandingan. Manusia suka buat perbandingan. Itu lagi baik. Ini lagi baik. Itu tak bagus. Ini tak bagus.
Okay. Kalau bagus sangat, cuba suruh architect tebar roti canai. Melainkan architect tu ada pengalaman tebar roti canai, tentu roti canai tu hancur. Jangan rasa itu lebih baik. Ini lebih baik. Apa yang kita ada, apa kita sekarang ni, terima aje. Kita cuma perlu try our best to make us better. Better dalam menjadi diri kita, menjadi siapa kita. Anggaplah diri kita ni hero. Kalau tak mampu nak selamatkan dunia, selamatkan diri sendiri pun cukuplah. ;-)

P/S: Penagih dadah, perogol, penjenayah dan semua jenis
criminals baik dari segi undang-undang negara dan juga agama adalah tidak termasuk dalam perbincangan ini sebab mereka memang hampeh kecuali kalau dah insap.

Wednesday, 6 May 2009

Entahlah...

Kata-kata yang keluar daripada emosi, tajam maksudnye.. Boleh jadi menyakitkan hati orang lain.. Boleh juga menghancurkan diri sendiri.. Menconteng arang ke muka sendiri.. Membuka rahsia sifat sebenar, sifat buruk yang tak sepatutnya orang lain tau.. Paling penting, kata-kata yang terkeluar tanpa berfikir dua kali bisa memutuskan silaturrahim.. Menimbulkan perbalahan.. Dengki.. Benci..

Perbuatan yang dilakukan akibat hati yang marah, membinasakan.. Boleh jadi dendam.. Mungkin juga timbul kekasaran.. Lebih buruk sekiranya melibatkan nyawa.. Tapi lebih teruk lagi kalau melukakan hati org lain.. Mana mungkin sembuh luka itu.. Semuanya akan sentiasa terpahat dlm ingatan walau maaf sudah diberi..

Aku juga manusia.. Tidak terlepas daripada membuat dosa..

Ingatan untuk diri aku sendiri....JANGAN ngumpat org.. JANGAN memperkecilkan org.. JANGAN merasakan diri lebih baik drpd org lain.. JANGAN melayan org sesuka hati tanpa memikirkan hatinya.. JANGAN bersangka buruk.. JANGAN marah terlalu lama.. JANGAN dendam... JANGAN benci...JANGAN putuskan silaturrahim.. JANGAN leka dengan dunia.. JANGAN bermasam muka.. JANGAN tinggal solat.. JANGAN lupa berdoa.. JANGAN lupa meminta maaf.. JANGAN hipokrit.. JANGAN JANGAN JANGAN JANGAN..

Banyak betul jangan.. Harap-harap semua jangan dpt dielakkan dgn sempurna...

Nasihat juga buat rakan-rakan...

Tuesday, 5 May 2009

Terluka

Hati ni sekian lama dah dilukai.. Cess... Ayat jiwang... Hyperbola...
Tapi itulah hakikatnye... Aku dah penat.. Penat dilayan mcm orang asing... Bukan makhluk asing ye...
Kemana perginye kemesraan?
Mana perginya senyuman?
Mana perginye salam?
Huh.. Kalau begini kita dilayan, apa guna kita mengharap...
Mengharap sesuatu yang pasti takkan terjadi... Aku cuma inginkan penjelasan... Penjelesan? Duhh...
Kenapa? Apa yg terbuku di hati? Apa punca dingin?
Apa sebabnye? Beri aku sebab... Aku juga manusia...
Bukan patung.. Bukan binatang peliharaan.. Bukan keluarga tak bermakna bukan bersaudara... Kita kan orang Islam.. Salam tu pengerat hubungan... Tapi mana perginye salam...???
Aku mula benci... Benci dgn manusia hipokrit...
Salah orang lain sibuk dicanang.... Tapi, salah yang dicanang tulah yang dibuatnye...
Bukanke sama dia dan org yg diumpat tu?? Tak sedar??
Kalau tak suka org buat kita, kita jgnlah buat org.... Sudah tau sakitnye hati dilayan begitu, masih mahu buat pada org lain...
Duhh.. Inikah dunia..?? Manusia membenci perbuatan manusia yg lain... Tapi perbuatan yang dibenci itulah yg dilakukannya....


I'M TIRED.